ČESKÉ BUDĚJOVICE - 05.12.2012 11:33 - Aktualizováno: 05.12.2012 11:34
Na dnešní den připadá 5. výročí od znovuzrození známé českobudějovické restaurace Masné krámy. Restaurace byla pro veřejnost poprvé otevřena v roce 1954. Po povodni v létě 2002 byla uzavřena a po celkové rekonstrukci došlo ke znovuotevření 5. prosince 2007.
Tento okamžik připomenou oslavy tento pátek a sobotu. Hlavním gastronomickým lákadlem bude pečení celého vola přímo v Krajinské ulici, kde bude navíc postaven vyhřívaný pivní stan pro 200 lidí. Ke každé porci pečeného vola získá host narozeninový bonus v podobě tupláku piva (1 litr) zdarma. O hudební doprovod se postarají kapely Dudlajda, Lazareth a Gin Fis.
"Masné krámy jsou jedním ze symbolů našeho města. Staly se místem pro setkávání přátel i důležitým orientačním bodem v centru. Jsou velmi oblíbené i mezi návštěvníky města a zahraničními turisty. Zvláště nás těší, že v Masných krámech funguje neformální společenství několika desítek štamgastů," říká Tomáš Olejník, vedoucí restaurace.
Masné krámy lákají návštěvníky nejen dobrou kuchyní, ale především nabídkou dokonale ošetřeného čepovaného piva. Hosté si zde mohou pochutnat především na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar, čepovaném přímo z tanku, nebo na dalších druzích piva z pivovaru Budějovický Budvar. Výčepní zde dodržují tradiční český způsob čepování piva "na třikrát", při kterém nejlépe vyniká jemný charakter hořkosti ležáku Budweiser Budvar, zlepšuje se vnímání aromatických látek piva a zvyšuje se tzv. "pitelnost".
"Masné krámy jsou největší budvarskou restaurací v České republice, průměrná roční výtoč piva se pohybuje kolem 1500 hektolitrů. Při doporučené spotřebě dvou velkých piv denně by jednomu muži takové množství piva stačilo na téměř 411 let," dodává Tomáš Olejník.
arm