ČESKÉ BUDĚJOVICE - 08.11.2017 12:59 - Aktualizováno: 08.11.2017 13:00
Již zítra začne ve známé českobudějovické restauraci Masné krámy desátý ročník Svatomartinského posvícení. Také letos budou ozdobou svátečních stolů dozlatova upečené novohradské husy s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku při teplotě 1500 C asi 3 hodiny. Jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi 1000 gramů. Za ochutnání budou stát i další dobroty, například pečínka z husích jatýrek, nebo husí paštika. "Svatomartinské posvícení" potrvá do neděle 12. listopadu.
"Novohradské husy z Byňova mají bezkonkurenčně nejvyšší kvalitu masa. Letos je proto pečeme již desátým rokem," říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Husy z Byňova u Nových Hradů patří mezi chuťově vyhledávané české speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí.
"Svatomartinské posvícení" v Masných krámech
09. 11. - 12. 11. 2017
Studené předkrmy
100g Pečínka z husích jatýrek, bramborový lokš 79,- Kč
80g Husí paštika, sušené švestky v grappě a balsamiku, pečivo 79,- Kč
Polévka
0,22 l Drůbková krémová s hráškem 42,- Kč
Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „ala Husa“, červené zelí, bramborový a špekový knedlík 119,- Kč
200g Krůtí steak na jalovci s rozmarýnem, švestková omáčka, máslová mrkev, rösti 189,- Kč
Šéfkuchař Houser doporučuje
¼ Čtvrtka dozlatova pečené husy, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků 349,- Kč
Moučník
110g Bramborové lokše plněné povidly, sypané ořechy a mákem 69,- Kč
Svatomartinské víno, Víno Mikulov
0,2 l Müller Thurgau, jakostní odrůdové, bílé 38,- Kč
0,2 l Svatovavřinecké, jakostní odrůdové, růžové 38,- Kč
0,2 l Svatovavřinecké jakostní odrůdové, červené 38,- Kč
arm