ČESKÉ BUDĚJOVICE - 18.01.2018 11:21 - Aktualizováno: 18.01.2018 11:22
Již zítra od 14:00 hodin se před Masnými krámy bude konat tradiční česká zabijačka, která zahájí Vepřové hody. Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ruční přeměna vepřových půlek na domácí zabíjačkové delikatesy - například na ovar, ovarovou polévku, jitrnice, jelítka, tlačenku nebo škvarky.
"Jedním z cílů akce je přiblížit lidem tradiční českou zabijačku. O zpracování masa a správné dávkování koření se postarají řeznický mistr Kamil Tajbl a šéfkuchař Luděk Hauser. Vše se odehraje přímo před zraky přihlížejících, a to včetně bourání vepřových půlek, vykostění masa, vaření ovaru v "brutaru", krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek," říká Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru. O správnou zabijačkovou atmosféru se postará harmonikář. Chybět nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích "zmijovkách".
Čerstvě vyrobené dobroty budou již v pátek na oběd servírovány hostům v Masných krámech. Vepřové hody v Masných krámech budou pokračovat až do 28. ledna. "Také během celých Vepřových hodů budeme hostům podávat pouze speciality, které si sami vyrobíme z čerstvého masa," dodává Tomáš Olejník. S prodejem "přes ulici" organizátoři nepočítají.
Vepřové hody v Masných krámech
19. 1. - 28. 1. 2018
Menší pokrmy pod pivo
150g Domácí tlačenka, 1ks chléb /1/ 65,- Kč
100g Selské škvarky ještě vlažné, 1ks chléb /1/ 55,- Kč
100g Domácí uzené, hořčice, kyselá okurka, křen, 1ks chléb /1,6,10/ 80,- Kč
Polévka
0,22 l "Prdelačka" - ovarová polévka s kroupami /1/ 40,- Kč
Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
340g Duet "Masné krámy" - jitrnice a jelítko vlastní výroby,
křen, hořčice, 2 ks chléb /1,10/ 150,- Kč
1100g Zabijačkový talíř 2ks jitrnička, 2ks jelítko, 1pc grilovaný bůček,
kočičák, kysané zelí, hořčice, křen /1,10/ 440,- Kč
Hlavní pokrmy
200g Zabijačkový guláš s cibulkou, houskový a špekový knedlík /1,3,7,10/ 95,- Kč
250g Ovarové prkno, hořčice, křen, feferonka, 2ks chléb /1,10/ 120,- Kč
170g Jelítko vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 90,- Kč
170g Jitrnička vlastní výroby, křen, hořčice, kočičák /1,10/ 90,- Kč
200g Smažená krkovička, domácí bramborový salát /1,3,7,10/ 120,- Kč
400g Grilovaný česnekový bůček, jablečný křen, 2ks chléb /1/ 140,- Kč
Doporučujeme k masu
1 ks Chléb /1/ 6,- Kč
160g Syrové kysané zelí 35,- Kč
Sladká tečka
200g Flambovaný krupicový trhanec, jablečné pyré, skořice /1,3,7/ 60,- Kč
Masné krámy letos plánují i další gastronomické akce:
Dny slovenské kuchyně (19. 2. - 25. 2. 2018, ve dnech 22. 2. - 24. 2. s cimbálovkou)
Top 15denní nabídka z roku 2017 (5. 3. - 9. 3. 2018)
Zahájení pstruhové sezony + Medvědí česnek (18. 4. - 22. 4. 2018)
Hudební fest Masné Krámy (22. 6. - 24. 6. 2018)
Zvěřinové hody (15. 10. - 21. 10. 2018)
Svatomartinské posvícení (8. 11. - 11. 11. 2018)
arm