► Galerie Petr Košin sype čerstvý chmel do várky. [Foto: Budějovický Budvar]

Budějovický Budvar uvařil již počtvrté sezónní pivo z čerstvého chmele

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 28.08.2015 10:53 - Aktualizováno: 28.08.2015 10:54


Ve varně pivovaru Budějovický Budvar byly ve středu večer uvařeny dvě várky sezónního piva z čerstvého chmele o celkovém objemu 800 hektolitrů. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici "U Splavu" v katastru chmelařské obce Blšany. Sezónní pivo z čerstvého chmele vaří Budějovický Budvar pravidelně již od roku 2012 vždy v období vrcholící sklizně chmele. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání si budeme moci vychutnat šestnáctistupňové pivo BUD B:STRONG z čerstvého chmele až ve druhé polovině března 2016. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Chmel pro sezónní pivo dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Čerstvé hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák byly sklizeny 26. srpna dopoledne na chmelnici "U Splavu", ve slavné lokalitě "Údolí Zlatého potoka" u chmelařské obce Blšany. Za pivovar dohlíželi na sklizeň hlávek přímo na poli sládek Adam Brož, specialista pro řízení jakosti piva Petr Košin a budvarský someliér Aleš Dvořák. "Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým jedenkrát do roka vzdáváme hold naší klíčové surovině i práci pěstitelů. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni," říká Adam Brož.

Z čerstvého chmele byly uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Chmelení proběhlo standardním budvarským způsobem, tedy ručním přidáním chmele do mladinové pánve ve třech dávkách. "Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již několik let používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti," vysvětluje Adam Brož.

Pivo uvařené 26. srpna 2015 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2016, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude prodívat i v několika dalších zemích.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. "V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů. Jinak tomu nebylo ani u druhé a třetí série várek. Toto pivo jen tak neomrzí a počkat 200 dní, abychom zjistili, co stále stejná chmelnice připravila pro příznivce piva letos, se vyplatí," uzavírá Adam Brož.

arm