PÍSEK - 31.12.2019 15:22
Nejen dobrou medicínou, ale také dalšími službami pro veřejnost se zabývá písecká nemocnice. Právě komerční služby jako stravování nebo prádelna pomáhají nemocnici zajistit finance na lepší služby pro pacienty. A speciálně pokrmy ze zdejší kuchyně jsou mezi lidmi velmi oblíbené.
"Během jedenácti měsíců roku 2019 jsme prodali 5,5 tisíce stogramových smažených řízků, osm tisíc porcí polévky, 44 tisíc obložených chlebíčků, sto kilo hovězího tataráku a tři tuny sekané. Pokrmy buď prodáváme v našem nemocničním bufetu, nebo je připravujeme na zakázku v rámci cateringových služeb pro veřejnost," uvedl Jiří Holan, předseda představenstva Nemocnice Písek, a. s.
Vedle cateringu nemocnice zajišťuje celodenní stravování pro hospitalizované pacienty a obědy pro zaměstnance, školy a sociální zařízení. Každoročně se tu vaří zhruba 240 tisíc obědů. Vedle kuchyně nemocnice provozuje také cukrárnu, v níž se každoročně upeče téměř tři čtvrtě tuny vánočního cukroví a kolem 400 kusů velikonočních beránků, které dostávají zaměstnanci zdravotnického zařízení jako bonus.
"Oddělení léčebné výživy a stravování se skládá z kuchyně, cukrárny, kanceláře a prodejny. Celkem zaměstnává 33 pracovníků, konkrétně kuchařů a kuchařek, dietních sester, administrativních pracovnic, cukrářek a prodavaček. Pod stravovací úsek patří také prodejna v areálu nemocnice, kde lze zakoupit nejen občerstvení teplé i studené kuchyně, cukrářské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce a nápoje, ale i denní tisk, časopisy a základní hygienické potřeby," sdělila Monika Lišková, vedoucí Oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Písek.
arm